Acupunctuur / Acupressuur / Moxa, Cupping, Gua sha / Tui-Na / Shiatsu / Bio-massage / Chinese Gezichtweefselmassage / Gezondheidsadvies / Qigong-Taichi les.

Healthcare Song - Hoofdstraat 115, 7941 AE Meppel - 0522 724 014

HomeChinese geneeswijzen

De klassieke Chinese geneeswijze (TCM) is een concept dat reeds enkele duizenden jaren oud is. Binnen deze geneeswijze wordt gewerkt met Qi (energie). Wanneer je je niet lekker voelt, wordt via onze behandeling volgens de TCM, jouw oorspronkelijke evenwicht (de natuurlijke balans) teruggebracht.

Er zijn diverse behandelingen om te werken aan een harmonieuze Qi: Acupunctuur, Acupressuur, Chinese kruidenformules, Tuina (Chinese massage), Tai Chi of Qigong.


Qi – Energie

De samenhang tussen de mens en zijn natuurlijke omgeving én de mens als geheel vormt het uitgangspunt voor de ‘Authentieke Acupunctuur’. De grondgedachte achter de Authentieke Acupunctuur is gebaseerd op het begrip ‘Qi’ ofwel ‘breath’ of ‘energie’. Qi zorgt in de natuur voor alle levensprocessen: bijvoorbeeld de plantengroei, de seizoenen, het weer en in de mens voor alle processen die het tot een levend wezen maken: de ademhaling, het verteren van voedsel, het stromen van bloed, het groeien van haar en nagels, het kunnen zien en ruiken, denken, transpireren en slapen, maar ook het kunnen voelen en uiten van verdriet en blijdschap, het reageren op de omgeving, het ontplooien van talenten – kortom: alles.


Meridianen

De Qi die we krijgen uit ons voedsel en de lucht die we inademen, circuleert in het lichaam via zogenaamde meridianen: energiebanen die onzichtbaar over en onder de huid lopen. Deze meridianen maken zowel onderling als met de verschillende organen in het lichaam contact. In het zo ontstane driedimensionale netwerk stroomt de energie gelijkmatig en harmonieus van en naar onze organen, zintuigen en weefsels en voedt zo het gehele lichaam. Een koppel van een Yin- en een Yang-meridiaan vormt een onlosmakelijk geheel. Naast het verzorgen van een gekoppeld paar van organen verzorgt de Qi van deze meridianen een zintuig en vele andere weefsels in de mens.


Vijf Systemen

Binnen de Authentieke Acupunctuur wordt aan een van de vijf systemen een ‘paar van organen’ gekoppeld en daarnaast worden ook nog vele andere functies toegekend, anders dan in de westerse geneeskunde. Zo zorgen de longen (Fei) en de dikke darm (Da Chang) voor ademhaling, vochtverdamping, uitscheiding, vochtabsorptie maar daarnaast ook voor de keel, de neus, het ruiken, de huid, de lichaamsbeharing, het kunnen voelen en verwerken van verdriet en het helder kunnen oordelen.

Wanneer de energie door fysieke omstandigheden of door emoties niet gelijkmatig kan stromen, ontstaat er een blokkade. Aangezien alle organen met elkaar verbonden zijn via het driedimensionale netwerk van meridianen kunnen op den duur meerdere systemen verzwakt raken. Dit uit zich in een waar web van klachten die vaag en op zichzelf staand lijken, maar voor de acupuncturist en/of herbalist vaak te herleiden zijn tot één of enkele hoofdoorzaken. De schijnbaar losse onderdelen van fysieke en emotionele klachten worden aanééngesmeed tot een samenhangend geheel, het patroon van disharmonie.


Acupunctuurpunten

Op de meridianen liggen acupunctuurpunten, die gezien kunnen worden als een verzamelplaats, als een poel van energie. Elk acupunctuurpunt heeft een specifieke functie en geeft een daardoor een specifieke kwaliteit aan de energiehuishouding. Verder hebben acupunctuurpunten onderling vele verbindingen.

Door een naald in een punt te zetten, breng je de Qi in beweging en kun je de Qi versterken waar zij te zwak is, of afremmen waar zij te overheersend is of zelfs verwijderen wanneer zij ziekmakend is. Op deze wijze wordt het verstoorde evenwicht hersteld, waarna het lichaam zijn balans hervindt.


De mens als geheel

Doordat acupunctuur uitgaat van de totale mens kunnen vele fysieke en emotionele klachten behandeld worden. Ook wordt het herstel van het energie-evenwicht bevorderd. De behandeling is steeds gebaseerd op de individuele mens als geheel en op respect voor de unieke eigenschappen van de patiënt.